Co zrobić z nadmiarem jedzenia po Świętach i Sylwestrze? Nie wyrzucaj!

Co zrobić z nadmiarem jedzenia po Świętach i Sylwestrze? Nie wyrzucaj!
fot. unsplash.com

Przygotowania na Święta Bożego Narodzenia a potem i na imprezę sylwestrową w wielu aspektach sprowadzają się do przygotowania bardzo wielu potraw. Co jednak, gdy po imprezach zostają góry jedzenia? Nie marnuj go, tylko postępuj z głową. Jak?

Nie dużo, a dobrej jakości

Rosnące ceny w sklepach sprawiają, że możemy sobie pozwolić na coraz mniej produktów, które jeszcze kiedyś uchodziły za zwyczajne. Zamiast jednak robić zakupy ilościowe, postaw na jakość. Potrawy przyrządzone z wysokiej jakości półproduktów nie tylko będą lepiej smakowały, a ale i zdecydowanie dłużej utrzymają swoją przydatność do zjedzenia.

Pomyśl również racjonalnie, co tak naprawdę będziesz chciał zjeść w tym czasie i nie rób na zapas. Lepiej mniej, ale zjeść ze smakiem i wszystko, niż więcej, lecz potem nie ma komu tego zjeść.

Sposoby na nadmiar jedzenia

Najprostszą opcją wydaje się być zamrożenie. To taka forma, która sprawdzi się właściwie we wszystkich możliwych produktach – do mrożenia nadają się zarówno ciasta jak i mięso. Nie poleca się tej formy do sałatek, tracą one swoją konsystencję oraz smak. Kolejną opcją jest wekowanie, które doskonale sprawdzi się w przypadku bigosu czy wszelkiego rodzaju zup. Pamiętaj jednak, że produkty wlewane do słoików i wekowane, muszą być gorące!

Ciekawą formą jest również zapakowanie czegoś dla gości na wynos. Podczas imprezy nie mamy ochoty skosztowania wielu potraw, ale już na drugi dzień tak. Zrób więc gościom paczuszki i jednocześnie pozbądź się swojego problemu!